Przepis: Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na gorącą oliwę posiekany czosnek oraz rozdrobnioną papryczkę chilli (bez ziaren). Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i szynkę pokrojoną w kostkę. Smażymy tyle aby z pieczarek odparowała większość wody. Wlewamy na patelnię rozrobiony sos do zapiekanki oraz śmietankę - mieszamy. Dodajemy świeżo starty pieprz. Po 10 minutach zdejmujemy z ognia. W drugim garnku gotujemy makaron. Przygotowujemy naczynie żaroodporne do którego wrzucamy połowę ugotowanego makaronu - skropionego uprzednio oliwą. Posypujemy 1/3 startego sera. Następnie dodajemy resztę makaronu. Całość polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Posypujemy resztą sera i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut (200 stopni). Smacznego!