Dzień dobry Podaję przepis na moje ulubione danie: pulpety z kaszą gryczaną i warzywami! Pulpety przygotowuję zawsze wtedy kiedy mam ochotę na lekkie i pożywne danie.
Potrzebne będą: - mięso mielone, - kasza gryczana, - 1 jajko, - odrobina bułki tartej, - 2 kostki bulionu, - dobre warzywa np. brokuły i kalafior, - przyprawy.
Zaczynamy od ugotowania torebki kaszy gryczanej, którą po ostudzeniu mieszamy z mięsem mielonym, jajkiem i odrobiną bułki tartej. Doprawiamy przyprawami do smaku i formujemy kotlety. Wstawiamy garnek wody, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy 2 kostki bulionu. Następnie do gotującej wody powoli wrzucamy uformowane kotlety.
Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15-20 minut. Sprawdzamy czy mięso w środku jest już dogotowane i wykładamy na talerz.
Pulpety możemy podawać z różnymi gotowanymi warzywami. Ja wybrałam kalafior i brokuły. Mówię Wam: Pyszności!!! Smacznego!