W Mierzynie i Dobrej stanęły jadłodzielnie |
W Mierzynie i Dobrej stanęły jadłodzielnie W gminie Dobra pojawiły się "jadłodzielnie". Specjalne szafy, dzięki którym mieszkańcy mogą dzielić się jedzeniem, stanęły w Mierzynie obok biblioteki oraz w Dobrej przy Wydziale ds. Komunalnych i Inwestycji UG Dobra. Podobnych punktów w całej Polsce jest już ponad 100. Recykling nie dotyczy tylko śmieci, ale także jedzenia. Coraz więcej osób w Polsce promuje ideę foodsharingu - dzielenia się z innymi nadmiarem produktów spożywczych. W ten sposób powstały "jadłodzielnie", czyli przestrzeń, w której każdy może zostawić jedzenie i każdy może je wziąć. Bez opłat, bez pytania, bez biurokracji: po prostu przyjdź i weź, albo zostaw. Pierwsza "jadłodzielnia" została otwarta w maju 2016 roku w Warszawie. Teraz podobnych punktów w całej Polsce jest już ponad 100. W poniedziałek, 21 czerwca "jadłodzielnie" pojawiły się w gminie Dobra. Specjalne szafy, dzięki którym mieszkańcy mogą dzielić się jedzeniem, stanęły w Mierzynie obok biblioteki oraz w Dobrej przy Wydziale ds. Komunalnych i Inwestycji Urzędu Gminy Dobra. "Mam nadzieję, że "jadłodzielnie" będą cieszyły się dużym zainteresowaniem naszych mieszkańców. To wielka zasługa radnego Powiatu Polickiego Jacka Fabisiaka, który zwrócił się do mnie z propozycją i prośbą o wskazanie miejsc, gdzie mogłyby stanąć takie punkty" - mówiła Wójt Gminy Dobra Teresa Dera. "Dzięki takim miejscom będziemy mogli podzielić się jedzeniem, którego często mamy za dużo. Cieszę się, że nam się udało i "jadłodzielnie" stanęły na terenie naszej gminy" - powiedział radny Powiatu Polickiego Jacek Fabisiak, pomysłodawca projektu. "Chciałbym też serdecznie podziękować firmie Mekoprint Mechanics ze Stargardu za pomoc, przygotowanie i wyprodukowanie szaf, dzięki którym jedzenie trafi do potrzebujących osób" - dodał radny. Do "jadłodzielni" w Mierzynie i Dobrej można przynosić żywność, której nie damy rady zagospodarować. Powinny być to produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia, zapakowane lub w pojemnikach. Mogą też to być wyroby własne, szczelnie zapakowane z naklejonym opisem i datą przygotowania. Nie mogą być to produkty, które wymagają przechowywania w lodówce. Jeżeli macie wątpliwości czy żywność nadaje się do spożycia, to nie zostawiajcie jej w "jadłodzielni". Więcej informacji na temat foodsharingu można przeczytać na stronie Foodsharing Polska. Źródła: Foodsharing Polska, dziendobry.tvn.pl Przeczytaj komentarze sąsiadów do tej wiadomości |
|