Łukasz z Mierzyna wygrał konkurs kulinarny |
Łukasz z Mierzyna wygrał konkurs kulinarny Już po raz ósmy wybrano najlepsze produkty tradycyjnie przygotowane przez dzieci i młodzież w ramach marszałkowskiego konkursu "Poszukiwacze smaków". Zadaniem uczniów było wyszukanie tradycyjnych przepisów znanych w rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń. "Wyborna kiełbasa dziadka Stanisława" Łukasza Pawłowskiego z Mierzyna zdobyła I miejsce w kategorii szkół podstawowych. Zadaniem uczniów szkół podstawowych oraz ponadpodstawowych było wyszukanie w rodzinnych pamiątkach tradycyjnych przepisów znanych w rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń. Opis danego produktu, przepis, jego charakterystyczne cechy oraz zdjęcie uczniowie przedstawili na formularzach, złożonych w Urzędzie Marszałkowskim, który jest organizatorem konkursu. "Cieszę się, że rodzinne pamiątki, dokumenty, fotografie i rozmowy sprawiły, że młodzi poszukiwacze smaków dotarli do takich ciekawych, tradycyjnych przepisów, obecnych w ich rodzinie od pokoleń. Mam nadzieję, że wśród nich są pozycje, które w przyszłości powiększą Listę Produktów Tradycyjnych" - mówi wicemarszałek Olgierd Kustosz. Konkurs cieszy się największą popularnością wśród uczniów szkół podstawowych. To właśnie od nich co roku wpływa najwięcej zgłoszeń. W tym roku chętnych było 50 osób. I miejsce zdobyła "Wyborna kiełbasa dziadka Stanisława" Łukasza Pawłowskiego z Mierzyna, w skład której wchodzi świeże mięso wieprzowe z lokalnej hodowli. "Rolada ze szczupaka w sosie tatarskim" Mikołaja Fira z Kołobrzegu, o walcowym kształcie i kremowej barwie, otrzymała II nagrodę, a III lokata trafiła do Marceliny Kmiecik vel Kaczmarek z Ustronia Morskiego za "Zapiekankę z kaszy", obecną w jej rodzinie od 1950 r. O miejsca na podium na poziomie szkół ponadpodstawowych walczyło 20 osób. Zwyciężyła Urszula Bytniewska-Judasz ze Szczecina ze swoim "Szczecińskim makowcem prababci Marii", który obowiązkowo pojawia się co roku na bożonarodzeniowym stole. Uznanie jury zyskały także "Placki ziemniaczane z łososiem wędzonym na musie chrzanowym" Nikoli Hołoty z Chojny, zajmując II miejsce. Przepis pochodzi od prababci Wiktorii i przekazywany był z pokolenia na pokolenie. W tej kategorii znalazła się również Nikola Garbaciak z Goleniowa, która zaprezentowała wegetariańskie danie: "Gołąbki ziemniaczane z kaszą jęczmienną i sosem grzybowym" i zajęła III miejsce. Dodatkowo na obu poziomach przyznano po siedem wyróżnień. Zwycięskie dania wybrała komisja konkursowa w składzie: Iwona Karwowska, Bolesław Sobolewski, Lucjan Bąbolewski, Arkadiusz Janowicz, Agnieszka Kołodziej i Paulina Makatun-Hałas. Warto dodać, że Łukasz jest kolejnym uczniem z Mierzyna, który zdobył I miejsce w konkursie "Poszukiwacze smaków". W 2017 roku laureatem konkursu został Filip Niczyporuk ze swoimi "Pierogami z Kresów". Gratulujemy wygranej! Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego Przeczytaj komentarze sąsiadów do tej wiadomości Zobacz artykuły powiązane: Już po raz czwarty wybrano najlepsze produkty tradycyjnie przygotowane przez dzieci i młodzież w ramach konkursu "Poszukiwacze smaków". Zadaniem uczniów było wyszukanie tradycyjnych przepisów znanych w rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń. "Pierogi z Kresów" Filipa Niczyporuka z Mierzyna zdobyły I miejsce w kategorii szkół podstawowych. |
|