Tytuł wiadomości: Pierwsze zatrucie grzybami w regionie
(Kategoria: Mierzyn - Szczecin: wiadomości, informacje)
Dodane przez admin
środa 20 lip 2016 - 08:49:38


Pierwsze zatrucie grzybami w regionie

Do szpitala w Szczecinie trafiły babcia i jej wnuczka, które zatruły się muchomorem sromotnikowym. Jest to pierwszy przypadek w tym sezonie w naszym regionie. Radzimy na co uważać podczas grzybobrania i jak się zachować w przypadku podejrzenia zatrucia.


Kobiety, które zatruły się w naszym regionie są pod stałą obserwacją lekarzy. Ich stan jest dobry, jednak spożyta trucizna może jeszcze dać się we znaki. W zeszłym roku muchomorem sromotnikowym zatruło się dziecko, a dwa lata temu kilkanaście osób.

Nie wszyscy jesteśmy wytrawnymi grzybiarzami. Przy małej znajomości grzybów lepiej nie zbierać tych z blaszkami pod kapeluszem, a tylko z rurkami. Grzybów nigdy nie zbieramy "na smak". Muchomor sromotnikowy, który pozbawił życia wiele osób, wcale nie jest gorzki. Sinienie lub czernienie po przekrojeniu też może być mylące, bowiem grzyby niejadalne również mogą sinieć.

Reklamy Google:


Lepiej nie zbierać grzybów małych, niewykształconych, bowiem trudno wtedy rozpoznać grzyby jadalne. Najlepiej zbierać gatunki, które znamy, unikać tych, co do których mamy wątpliwości. Przestrzegając tych podstawowych zasad, możemy być pewni, że nam i naszym bliskim nic się nie stanie.

Objawy zatrucia grzybami:
  • bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
  • uporczywe wymioty i biegunka,
  • silne pragnienie,
  • kurcze mięśni, drgawki mięśni,
  • zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
  • spadek ciśnienia tętniczego krwi,
  • bóle wątroby,
  • silnie rozszerzone źrenice,
  • stany podniecenia, odurzenia, zamroczenia, zaburzenia świadomości,
    utraty przytomności,
  • śpiączka.

Zanim przybędzie lekarz:
  • zaleca się wypróżnić żołądek poprzez wywołanie wymiotów (wprowadzenie palca do gardła i podanie osolonej wody),
  • nie wolno podawać mleka ani alkoholu,
  • należy zabezpieczyć wymiociny oraz resztki potrawy grzybowej,
    ewentualnie obierzyny z grzybów (celem diagnostyki laboratoryjnej).

Surowe grzyby są ciężkostrawne, a ciężkostrawność zawdzięczają ścianie komórkowej zbudowanej z chityny, która opiera się sokom trawiennym człowieka. Z tego powodu grzyby powinny być zawsze dobrze rozdrobnione, ugotowane i dokładnie przeżute.

Grzyby mają głównie prowitaminę A (kurka, rydz), witaminę D (głównie pieczarki), witaminy E, K, B1, B2, PP, zawierają także średnio około 1% soli mineralnych. Występują w nich także różne enzymy i substancje o działaniu antybiotycznym oraz substancje zapachowe. Pomimo wymienionych wartości odżywczych należy pamiętać, że grzybów nie należy podawać: chorym na nerki, wątrobę, żołądek, uczulonym na grzyby, małym dzieciom, osobom w podeszłym wieku.

Przeczytaj komentarze sąsiadów do tej wiadomości



Grzybobranie musi być zajęciem odpowiedzialnym:










Ta wiadomość pochodzi ze strony Mierzyn 24 - Portal Mieszkańców > Mierzyn > Metropolia Szczecin
( http://mierzyn24.pl/news.php?extend.3076 )