dojrzale awokado, na tyle miekkie, zeby mozna je bylo rozgniesc widelcem (cale lub polowa) dojrzaly pomidor drobno pokrojony szczypiorek, rowniez drobno pokrojony
to wszystko razem polaczyc widelcem, dodac sol i pieprz i gotowe!!
Ja też uwielbiam pastę z awokado.:) Ale robię ją trochę inaczej. Oczywiście miękkie awokado także rozgniatam widelcem, skrapiam sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało, i dodaję rozgnieciony ząbek czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Pasta jest też bardzo dobra z dodatkiem czerwonej papryki pokrojonej w kostkę, Przy tym niezwykle apetycznie wygląda.:) Mój ulubiony zestaw to świeża bułeczka posmarowana pastą, na to plasterek szynki i czerwonej papryki.:) Poza tym awokado to samo zdrowie ("w jego składzie znajduje się około 30% łatwo przyswajalnego tłuszczu, około 2% białka, karoteny, witamina C (6mg/100g), witaminy E,K,H,PP, z grupy B, natomiast prawie zupełnie nie ma w nim cukrów - toteż szczególnie cenią je diabetycy"), więc polecam.:) Jeszcze podpowiedź - jeśli kupi się zbyt twarde awokado, to przechowywanie go razem z cytrusami przyspiesza proces "miękknięcia".:)
Ja taką robię z czosnkiem, papryczką chili, cytryną,solą i podaje z pomidorkami, ale jest też świetna w formie sałatki. Kroimy awokado w kostkę,pomidory,cebulka(czerwona jest najlepsza), doprawiamy do smaku i dodajemy oliwy z oliwek. Bardzo zdrowe i smaczne.