1 1/2 szkl. maki 1 lyz. proszku do pieczenia 1 szkl. cukru brazowego (bialy tez moze byc) 1 lyzeczka sody oczyszczonej 1 lyz. cynamonu 1/2 lyz. soli 2/3 szkl. oleju 3 jajka 1 szkl. startej marchewki 1/2 szkl. soku ananasowego (ja robilam bez soku i tez wyszlo dobre ) 1 opakow. cukru waniliowego posiekane orzechy (ja dodalam posiekane migdaly)
Jajka, cukier, cukier wanil. ubic, dodawac stopniowo make i cala reszte, wlac olej i ew. sok z ananasa i zmiksowac. Dodac starta marchew i 1/2 szkl. orzechow. ok. 45 min, 180 st.
POLEWA: 2 lyzki masla 3/4 szkl. cukru pudru 12 dag serka smietankowego (Philadephia, Delfina itd.) cukier waniliowy kilka kropel soku z cytryny. Zmiksowac i klasc na ostuduone ciasto.
Ciasto z polewa najlepiej przez noc zostawic w lodowce, bedzie lepsze mniam
[ Edytowany 17 mar 2009 : 17:12 ] uwielbiam jeść!!
Pięknie Właśnie zaczęłam robić to ciasto i nieoczekiwanie doszłam do momentu, w którym należy "wlać olej"... a o oleju nie było mowy w składnikach. Nie mam pojęcia ile tego oleju należy dolać Chyba muszę eksperymentować, nie zniechęcę się przecież tak łatwo. Bądź tu teraz mądry i pisz wiersze...
Wielkie dzięki, znalazłam ten przepis w tzw Wielkim żarciu, czyli konkretnie w tym miejscu : http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=3181&offset=45 Należy dodać 3/4 szklanki oleju. No i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Podobno to ciasto jest naprawdę rewelacyjne, a najlepsze będzie rano... Teraz się piecze, jeśli będzie smaczne może ranka nie doczekać
uuuuuuuuuuuuuuups rzeczywiscie zapomnialam o oleju... 2/3 szkl. mam . Boze... i ten proszek!! gapa straszna :/ ale mam nadzieje, ze bylo ok chyba przepatrze reszte "moich" przepisow, moze gdzies jeszcze czegos zapomnialam uwielbiam jeść!!
OK - to mało powiedziane, ciacho było naprawdę pyszne, ładnie urosło i wszystkim smakowało Jedynie polewa, z którą próbowałam troszkę eksperymentować... nie zastygła Pomimo, że gotowe ciasto chłodziło się całą noc w lodówce. Ale i tak było pyszne, przepis jest naprawdę rewelacyjny